Naujienos
2020 10 13
Tarp dviejų sertifikavimo sistemų: klimato kaita išliks aktuali

Pastaraisiais metais augusį susidomėjimą pastatų vidaus gerovės sertifikatais dar labiau padidino koronaviruso pandemija. Nekilnojamojo turto (NT) rinkos ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kad NT sertifikavimo rinkoje vyksta lūžis, kuris ilguoju laikotarpiu gali smarkiai pakeisti komercinius pastatus ir juose įrengiamų darbo vietų konkurencingumą.

Tarptautinės nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės CBRE duomenimis, patalpų tvarumo sertifikatų paklausa kasmet pasaulyje auga eksponentiškai ir panašu, kad jų populiarumas neblės bei apims vis daugiau aktualių sričių.

Sveikata nebus tik trumpalaikė mada

„Besikeičiančiam ne tik darbdavių, bet jau ir pačių darbuotojų požiūriui į biurus įtakos turi ir COVID-19 virusas, sukėlęs nemažai nerimo dėl sveikatos saugumo. Tačiau tikėtina, kad tokių sertifikatų kaip „Well“, „Fitwel“, „Reset“, „Leesman Index“ populiarumas nėra trumpalaikė mada, kadangi jų paskirtis nėra formali. Pastaruoju metu daug dėmesio buvo skirta pastatų energetiniam efektyvumui bei tvarumui ir tai nepraranda aktualumo, nes pasaulis suka „žaliosios ekonomikos“ kryptimi. Tačiau vertinant darbdavių išlaidų eilutes, didžioji dalis vis dėlto tenka ne elektros ar šildymo kaštams padengti – brangiausiai kainuoja darbuotojai, todėl susitelkimas būtent į juos darbdaviams gali reikšmingai pasijusti, nes rūpestis jais didina produktyvumą, mažina dėl ligos prarandamų darbo dienų skaičių“, – sako „CBRE Baltics“ vyresnysis analitikas Ignas Goštautas.

Pasak jo, tokių sertifikatų kaip BREEAM ar LEEDS populiarumas Lietuvoje sparčiai didėja ir turi potencialo ateityje dominuoti biurų vidaus sertifikavimo rinkoje. Tačiau net ir pastarosios sistemos į savo sertifikavimo reikalavimus jau įtraukia statinių vidaus gerovės reikalavimus, kurie atsižvelgia į žmonių naudojančių pastatą poreikius.

„Pernai balandį JAV ir Kanadoje atliktas „View“ ir „Future Workplace“ tyrimas atskleidė, kad kas trečias darbuotojas per vieną darbo dieną praranda 1 valandą dėl problemų, susijusių su aplinkos sąlygomis. Tuo tarpu darbuotojų ligos bei nedarbo dienos pasaulyje kainuoja šimtus milijonų dolerių, todėl investicijos į sveiką, darbuotojams palankią aplinką ne tik darbdaviams, bet ir šalių ekonomikoms, reikš apčiuopiamą naudą“, – pažymi I.Goštautas.

Į pastatų vidų gręžiamasi ir Lietuvoje

SBA grupės nekilnojamojo turto inovacijų bendrovė „Urban Inventors“ pirmojo Lietuvoje darbuotojų gerovės ir sveiko pastato sertifikato „Fitwel“ siekia pernai užbaigtam moderniam Kauno biurų centrui BLC 2.

„Lietuvoje kol kas tėra pavienės iniciatyvos oficialiai įsivertinti vidaus erdvių palankumą žmonių savijautai bei sveikatai. Tačiau pokyčiai jau prasidėjo ir jie bus ilgalaikiai. Neapibrėžtumo kupinas pandemijos laikotarpis darbuotojams ir darbdaviams iš esmės keičia geros darbo vietos, o pastatų valdytojams – konkurencingumo rinkoje sampratą“, – sako „Urban Inventors“ Komercijos padalinio vadovas Giedrius Muliuolis.

Būtent „Fitwel“ standarto BLC 2 centrui nuspręsta siekti dėl moksliškai pagrįstų ir konkrečių veiksmų plano, kaip sustiprinti darbuotojų, dirbančių verslo centre fizinę ir emocinę sveikatą. Jį savo pastatams renkasi ir „Bank of America“, „Bloomberg“, „Cirque de Soleil International“, SEB.

Pasak G.Muliuolio, sertifikavimas nėra trumpas ir paprastas procesas, nes apima daug sričių ir atitinkamai reikalauja pokyčių bei keisti požiūrį, tačiau siekti gerovės darbuotojams ir pastatų sveikumo šiuo metu yra prioritetinis tikslas.

„Fitwel“ sistema sukurta remiantis šimtais mokslinių tyrimų, aprėpiančių visuomenės sveikatos bei vidaus patalpų aspektus. Mokslu pagrįstos strategijos neleidžia abejoti, kad prisidėsime prie darbo metu daug laiko patalpų viduje praleidžiančių žmonių geresnės psichinės ir fizinės sveikatos, savijautos ir gerovės problemų sprendimo. Be to, investicijos į tvarų klimato bei viduje dirbančių žmonių atžvilgiu nekilnojamąjį turtą yra laikomos perspektyvesnėmis, palyginti su tradiciniu NT“, – teigia jis.

Susijusios naujienos